Polska jest już drugim największym odbiorcą wina z Gruzji
INFORMACJE PRASOWE
Polska jest jednym z czołowych importerów gruzińskiego wina. Według wstępnych danych z pierwszych dwóch kwartałów 2022 roku, przybliżony wzrost importu wynosi aż 41% – podała National Wine Agency of Georgia (LEPL), agencja rządowa reprezentująca producentów wina z Gruzji.
Gruzińskie wino w Polsce
Jeszcze w ubiegłym roku Polska była trzecim największym odbiorcą gruzińskiego wina. Wówczas trafiło na nasz rynek 7 mln butelek wina gruzińskiego, co oznaczało wzrost eksportu o 34 procent w porównaniu z 2020 r.
Obecnie Polska jest już drugim odbiorcą wina z Gruzji na świecie. Jak podała National Wine Agency of Georgia, wstępne szacunki po nieco ponad dwóch kwartałach 2022 roku mówią o 41-procentowym wzroście importu wina gruzińskiego do Polski (4,6 mln butelek wysłanych od stycznia do lipca br.).
„Gruzja dopracowała do perfekcji połączenie tradycji z nowoczesnością, oferując wysokiej jakości wina. Najmodniejszy w tej chwili na świecie trend win naturalnych i tzw. bursztynowych ma swoje początki właśnie w Gruzji i używanej tam do fermentacji qvevri – glinianych naczyń, które dla utrzymania stałej i niskiej temperatury są zakopywane w ziemi” – komentuje Szymon Milonas, sommelier i ambasador win gruzińskich.
Gruzja uruchomiła nowe rynki eksportowe w 2010 roku, a kilka lat później słynna gruzińska metoda produkcji wina w qvevri została uznana jako część niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości i znalazła się na liście UNESCO. To wszystko przełożyło się na wzmożoną wymianę handlową także z Polską.

Popularność wina gruzińskiego w Polsce
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez instytut SW Research[1] na zlecenie National Wine Agency of Georgia, wśród Polaków deklarujących spożycie wina przynajmniej od czasu do czasu, prawie połowa (46%) próbowała już wina gruzińskiego. Co istotne, spośród ankietowanych, którzy próbowali gruzińskiego wina aż 89% lubi je lub zdecydowanie je lubi. Ankietowani deklarują, że cenią je za walory smakowe i aromat (70%), a także za miłe skojarzenia z nimi (33%).
Rzeczywiście – chociaż nazwy regionów produkcji win gruzińskich nie są powszechnie znane w Polsce, 66% respondentów wskazało w badaniu, że ma pozytywne skojarzenia z Gruzją. 55% ankietowanych ceni gruzińską kulturę kulinarną.
Polacy deklarują zakup win gruzińskich głównie w specjalistycznych sklepach z winami oraz sklepach z alkoholem – w ten sposób nabywa je 43% ankietowanych. Pozostali ankietowani znajdują wina gruzińskie w supermarketach, hipermarketach oraz dyskontach. 5,6% respondentów pija wina gruzińskie w restauracjach i hotelach.

Gruziński rynek wina
W 2021 roku Gruzja wyeksportowała łącznie 107 mln butelek wina do 62 krajów świata. Obecnie w kraju zarejestrowanych jest prawie 1900 winiarni, z których 441 eksportuje wino. Warto dodać, że zarejestrowanych jest tu 25 apelacji. Największym terenem produkcji wina pozostaje Kachetia, gdzie wytwarza się 90 ton wina na 1 ha. Region ten, leżący we wschodniej części Gruzji, jest jednocześnie najstarszy na świecie, jeśli chodzi o uprawę winogron.
To co czyni gruzińskie wino wyjątkowym, to z pewnością duża różnorodność smaków i aromatów. Według Narodowej Agencji Winiarskiej Gruzji można znaleźć tam 525 odmian winorośli, z których 45 jest oficjalnie zatwierdzonych do sprzedaży jako osobne odmiany.
Gruzja to kraj powszechnie kojarzony z pięknymi widokami, suto zastawionym stołem i winem. Państwo położone na pograniczu Europy i Azji, zajmuje niecałe 70 tysięcy km², natomiast same winnice zajmują 55 tysięcy hektarów. Tradycja wina gruzińskiego sięga tam 8000 lat. Nic dziwnego, że winnice na stałe wpisały się w tamtejszy krajobraz, a gruzińskie wino zyskuje coraz większą popularność na całym świecie.
[1] Badanie na reprezentatywnej grupie przez SW Research w marcu 2022 roku. W ramach badania przeprowadzono 1005 ankiet z próbą Polek i Polaków deklarujących spożycie wina przynajmniej od czasu do czasu.